A póthaj mosása

Póthaj mosása – általános tanácsok*

Ha azt akarod, hogy tényleg sokáig szép maradjon a frizurád, érdemes egy kicsit több időt szánni rá, de ha ügyes vagy, akkor ez naponta maximum néhány perccel vesz több időt igénybe, mint amennyit amúgy is foglalkoznál vele.

Azt nem árt tudnod, hogy a póthaj – élettelen. Ez azt jelenti, hogy a hajszálak az igaziakkal ellentétben már nem jutnak hozzá a szükséges nedvességhez és tápanyagokhoz, mivel nincsen hajhagymájuk, és nincsenek kapcsolatban a fejbőrrel, ami ezeknek a szállítását biztosítani tudná. Tehát ezeket nekünk kell pótolnunk a póthaj számára. Ezért nagyon fontos, hogy minden hajmosás után, de legalább 2-3 naponta használj hidratálót.

Póthaj viselése esetén az ideális hajmosási gyakoriság a heti két alkalom.

Előkészületek

Nagyon fontos, hogy mindig a mosás ELŐTT fésüld ki a hajad, ne pedig utána, mert akkor kevésbé fog gubancolódni. Ehhez használj természetes sertéjű vagy szálvezetős hajkefét, és kerüld a hegyes fogúakat. Kezdd alulról, fokozatosan felfelé haladva, úgy, hogy minden póthajtincset külön megfogva, a tövüktől lefele fésülöd, lágy, könnyed mozdulatokkal.

Mosás

  • Légy kíméletes a mosás során! Ne előre fejjel lefelé mosd a hajad, hanem hátrahajtott fejjel, így könnyebb is, meg a később, ha megszáradt, a kifésülése is egyszerűbb lesz. Ne dörzsöld durván a fejbőrödet!
  • Használj póthaj mosására alkalmas sampont! Ne használj alkohol- vagy gyümölcssav tartalmú hajkondicionálót!
  • Finoman öblítsd ki, majd tegyél rá egy kis hidratáló hajpakolást, amit ugyanolyan finoman mossál ki a megfelelő idő elteltével.

Szárítás

A szárításra is igaz, hogy legyen kíméletes. Legegyszerűbb, ha hagyod magától megszáradni a levegőn, bár a töveknél és az illesztésnél érdemes a szárítót használni – a szárítást ezeknél a részeknél érdemes elkezdeni.

Forró levegőt semmiképpen se használj póthaj szárítására, csak langyosat vagy hideget! Vizesen sose fésüld ki a hajad, mert ilyenkor sérülékenyebb a szerkezete!

Kíméletesen gyorsítja a száradás folyamatát, ha a frissen mosott hajadról egy száraz törölköző segítségével finoman leitatod a nedvességet.

*https://cri-style.hu/a-pothaj-mosasa/